Το ρομποτικό σύστημα da Vinci, το οποίο παράγεται από την εταιρεία Intuitive Surgical και εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Plus Medica ΕΠΕ, είναι το πρώτο υπάρχων σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που έχει την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (Food and Drug Administration, FDA) για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων.

Το χειρουργικό σύστημα da Vinci αποτελείται από πέντε βασικά εξαρτήματα:

  1. την εργονομικά σχεδιασμένη ρομποτική κονσόλα
  2. το τροχήλατο των ρομποτικών βραχιόνων
  3. τον ενδοσκοπικό πύργο
  4. το υψηλών προδιαγραφών σύστημα όρασης InSite® Vision System, και τέλος
  5. τα ειδικά ενδοσκοπικά ρομποτικά εργαλεία EndoWrist®

Περιγραφή Εξαρτημάτων

1

Ρομποτική Κονσόλα

  • Ο χειρουργός ελέγχει το όλο ρομποτικό σύστημα μέσω της ρομποτικής κονσόλας, και χειρουργεί ενώ κάθεται αναπαυτικά έχοντας μπροστά του μια τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου μεγεθυσμένη μέχρι και 15 φορές.
  • Η κονσόλα διαθέτει στο πάνω μέρος της ειδικές χειρολαβές, όπου ο χειρουργός τοποθετεί τα δάκτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς, που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ, και στο κάτω μέρος ποδοδιακόπτες για τον συντονισμό των διαφόρων κινήσεων, για την χρήση της διαθερμίας, την κίνηση της κάμερας και την εστίαση της οπτικής.
  • Κάθε κίνηση του χεριού, του καρπού και των δακτύλων του χειρουργού μετατρέπεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα από το ρομποτικό σύστημα σε κινήσεις πραγματικού χρόνου από τους χειρουργικούς βραχίονεςμέσα στο χειρουργικό πεδίο.

2

Ρομποτικοί Βραχίονες

  • Το τροχήλατο των ρομποτικών βραχιόνων διαθέτει 3 ή4 βραχίονες – έναν για το ενδοσκόπιο (τη κάμερα δηλαδή) και 2ή 3 για τα ενδοσκοπικάεργαλεία – τα οποία χειρίζεται ο χειρουργός.
  • Το τροχήλατοσύρεται και τοποθετείται δίπλα στον ασθενή, λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα του χειρουργού.
  • Τα ενδοσκοπικά εργαλεία, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τους ρομποτικούς βραχίονες, εισάγονται μέσα από μικροτομές, λίγων χιλιοστών, στο σώμα του ασθενούς. Επειδή τα ενδοσκοπικά εργαλεία στηρίζονται στους ρομποτικούς βραχίονες δεν χρησιμοπιούν το σημείο εισόδου στο σώμα του ασθενούς σαν υπομόχλιο και έτσι αποφεύγεται η βλάβη των ιστών στο σημείο εισόδου των εργαλείων, γεγονός όμωςτο οποίο κατα κανόνα συμβαίνει στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική χειρουργική.

3

Ενδοσκοπικός Πύργος

Ο ενδοσκοπικός πύργος περιλαμβάνει μία μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας, δύο βιντεοκάμερες, σύστημα αυτόματης ρύθμισης της εικόνας, συσκευή ψυχρού φωτισμού, συσκευή διαθερμίας, σύστημα φωνητικής επικοινωνίας μέσω μεγαφώνων του Χειρουργού-Ουρολόγου με τον βοηθό του και την εργαλειοδότρια νοσοκόμα και άλλες χρήσιμες λαπαροσκοπικές συσκευές.

4

Σύστημα Όρασης InSite®

  • Το σύστημα όρασης InSite®με το υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατο ενδοσκόπιο και τους σύγχρονους επεξεργαστές εικόνας προσφέρει μία αληθινή τρισδιάστατη απεικόνηση του χειρουργικού πεδίου.
  • Η ρομποτική κονσόλαδιαθέτει ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο.
  • Μετην κάμερα μπορεί οΧειρουργός να πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο της επέμβασης από ό,τι επιτρέπει η ανθρώπινη όραση και έτσι να εργαστεί σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι επιτρέπει η συμβατική χειρουργική.
  • ΟΟυρολόγος εκτελεί την επέμβασηχειριζόμενος με την βοήθεια των ειδικών τηλεχειριστηρίων τους ρομποτικούς βραχίονες, τα λαπαροσκοπικά μικρά «χεράκια» που βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς.

5

Ρομποτικά Εργαλεία EndoWrist®

  • Τα ρομποτικά εργαλεία τύπου EndoWrist® διαθέτουν 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων και μιμούνται την ευκινησία του ανθρώπινου χεριού και καρπού, και γι’ αυτό ονομάστηκαν και Endo-Wrist (Ένδο-Καρπός).
  • Κάθε εργαλείο έχει μία ειδική χειρουργική αποστολή, όπως να συλλαμβάνει, να ράβει, να κόβει,να χειρίζεται τους ιστούς κτλ.
  • Μία ταχύτατη αλλαγή των εργαλείων ειναι δυνατή κατά την διάρκεια της επέμβασης.
  • Μία πλήρη ποικιλία ρομποτικών εργαλείων είναι στην διάθεση του χειρουργού για την ιδανική διενέργεια της ρομποτικής επέμβασης

Πηγή: Βασίλης Πουλάκης, Χειρούργος Ουρολόγος – Ανδρολόγος