Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων. Στο ΥΓΕΙΑ έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος πρωτοποριακών ρομποτικών επεμβάσεων, πολλές εκ των οποίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει ρομποτικές επεμβάσεις ολικής προστατεκτομής, παχέως εντέρου, οισοφάγου και στομάχου, στεφανιαίου by pass, επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, υστερεκτομής, εκτομής λοβών του πνεύμονος, αφαίρεσης θύμου αδένα, μερικής νεφρεκτομής, μερικής λαρυγγεκτομής και ολικής θυρεοειδεκτομής.

Τι είναι το Da Vinci

To ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελεί το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιεί τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) υψηλής ανάλυσης (HD), προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιεί επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα, τα οποία επιτρέπουν τη μεταβίβαση λεπτών κινήσεων του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο. Διαθέτει σύστημα υψηλών προδιαγραφών InSite Vision, με πραγματική 3D απεικόνιση, ειδική κονσόλα, ενδοσκοπικό πύργο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, σύστημα τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων, καθώς και ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία, που προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κινήσεων απ’ ότι ο καρπός του ανθρώπινου χεριού, εξασφαλίζοντας έτσι ακριβείς, σταθερές και ελεγχόμενες κινήσεις απ’ όλες τις πλευρές. Το Da Vinci® S αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο του χειρουργού και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ανώδυνες επεμβάσεις. Είναι εγκεκριμένο από το FDA (Food & Drug Administration, U.S.A.) και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής που πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, καθώς και μεγάλο αριθμό των -έως σήμερα- συμβατικών επεμβάσεων.

Πώς γίνεται η επέμβαση με το Da Vinci® S;

Το Da Vinci® S, επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση και χωρίς να έρχεται ο ίδιος σε επαφή με το σώμα του ασθενή. Παρέχει την ευελιξία των ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει επιτυχία και σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, αλλά και τον χειρουργό. Ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και από απόσταση χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία εισάγονται με τομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς. Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους βραχίονες, ο καθένας από τους οποίους είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο. Το Da Vinci® S διαθέτει σύστημα φακών 3D απεικόνισης, που παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου έως & 15 φορές για πολύ ακριβείς, σταθερές & λεπτομερείς κινήσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ

 • Μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα, και λεπτομέρεια στις κινήσεις, λόγω της μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου
 • Ασφαλέστερη προσέγγιση μη προσβάσιμων-έως σήμερα- σημείων
 • Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης ή απώλειας αίματος
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας Σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας
 • Γρήγορη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Σήμερα, χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περισσότερα από 850 Ρομποτικά Χειρουργικά Συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων περισσότερα από 150 λειτουργούν στην Ευρώπη. Μόνο για καρδιοχειρουργική χρήση χρησιμοποιούνται πάνω από 180 συστήματα ανά τον κόσμο, ενώ η χρήση του εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η ρομποτική χειρουργική, εφαρμόζεται σήμερα σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων στις εξής ειδικότητες:

 1. Γενική Χειρουργική
 2. Γυναικολογία
 3. Ουρολογία
 4. Καρδιοχειρουργική
 5. Χειρουργική ενδοκρινών αδένων
 6. Ωτορινολαρυγγολογία